12 december 2010

Zakaj je kajenje škodljivo?

Ker nikotin povzroča odvisnost? To niti ni problem. Čeprav se o temu veliko govori. Ker vsebuje katran? Ja, to ni ravno zdravo. Več kot to pa ne slišimo. Tudi nalepka na zavoju cigaret vsebuje samo količino nikotina, katrana in monoksida. No slednji tudi ni najbolj zdrav, ampak ne predstavlja tako visokega tveganja.

Do res škodljivih učinkov pride zaradi neštetih ostalih snovi, ki se sproščajo ob gorenju cigaret. Teh je kar veliko in včasih se omenjajo, predstavljajo pa velik del škodljivosti.

Potem pa je še ena stvar, ki je večinoma zamolčana. Cigarete so RADIOAKTIVNE. Sliši se popolnoma bedasto, kajne? Pa poglejmo kako je to možno:

Znano je, da povečano gnojenje tobačnih polj s fosforjem privede to tobaka z močnejšo aromo. V ta namen uporabljajo surovino, ki je zelo bogata s fosforjem in se imenuje apatit. Ta surovina pa se nahaja globoko v zemeljski skorji, ki običajno vsebuje tudi številne radioaktivne elemente kot so posebni izotopi polonija in svinca.

Obstajajo številne ocene o količini te radioaktivnosti. Škatlica cigaret na dan je primerljiva z enim rentgenskim slikanjem (po nekaterih ocenah še mnogo več). Na dan. Vsak dan.

Spet druga vrsta ocene je, da vsaka 15. cigaret povzroči mutacijo v dednem zapisu. Telo se sicer zna boriti proti takim mutacijam in jih sproti popravlja, ampak pri dolgoročnem kajenju telo enostavno podleže temu pritisku. Treba je tudi poudariti, da niso na udaru samo pljuča, ampak celotno telo, saj se strupene snovi po krvi razporedijo po telesu.

O škodljivih učinki bi lahko razpravljal še na dolgo in široko. Hotel sem samo izpostaviti radioaktivnost, ki se tako redko omenja. Za vse ostale učinke pa za ilustracijo prilagam še eno sliko. Podobnih je na internetu malo morje.


Ampak, kot rečeno, telo se običajno bori proti tem učinkom. Vseeno pa je le vprašanje časa, kdaj se bitka konča. O temu pričajo že študije stare skoraj 100 let. Rak se pri rednih kadilcih najbolj pogosto pojavi v časovnem zamiku 15-20 let.


Za vse, ki bi se radi sami prepričali o vseh podrobnostih, prilagam še povezavo do najnovejšega znanstvenega članka, ki je izšel ravno dva tedna nazaj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20938238

Na tej spletni strani lahko z ustreznimi ključnimi besedami dobite še vse druge članke iz sveta znanosti. Recimo zgoraj omenjeni članek sem dobil z vnosom "radioactive tobacco" in je bil na prvem mestu, kot najnovejši.

Še ena zanimiva ocena. Pri ljudeh, ki so kadilci in imajo pljučnega raka, je v 87% za nastanek raka krivo ravno kajenje. Torej brez cigaret bi bilo raka pri teh ljudeh samo 13%. Je pa res da še zdaleč ne dobijo vsi redni kadilci raka. Nekateri imajo pač zelo odporno telo, ampak jaz ne bi stavil lastnega življenja na tovrstne upe.

Za konec pa še ena šaljiva slika na to temo:

Ni komentarjev: