23 junij 2011

Radovednost je koristna!

Ponavadi se poudarja domišljijo. Sama domišljija pa ni vredna nič, brez konstruktivne realizacije. In prvi korak v to smer je radovednost. Želja po novih spoznanjih. Želja po rasti, razvoju. Želja po RAZMIŠLJANJU.

Zatekanje v svet domišljije je beg od resničnosti in svobode. Rodimo se povsem nevedni, skozi življenje pa si nabiramo znanje in izkušnje. Prav do smrti se učimo novih stvari. Vedno znova doživljamo presenečenja. Kar hočem povedati je, da ga ni človeka, ki ne bi bil zmožen vsaj še za malenkost osebnostno zrasti. Ni težko, potrebno je le malo radovednosti.

Živimo v težkem in zahrbtnem svetu. Zato je absolutno NUJNO, da se miselno osamosvojimo. Da do načel, za katerimi stojimo, pridemo SAMI. Mladost je čas, ko samo nekritično sprejemamo vse, kar nam okolje ponudi. Odrasli pa nosimo odgovornost, da se za trenutek ustavimo in kritično, objektivno pretehtamo prav do temeljev vse, kar nam je bilo vcepljeno. VSE. Naša civilizacija je izredno kompleksna in moramo biti zelo previdni, ko razmišljamo o njenih elementih. Ponovno, ključ je v radovednosti, v želji da raziščemo in razumemo naša individualna in kolektivna življenja.

Se mi zdi, da nisem najboljši motivator, upam pa, da sem pripravil vsaj malo zanimiv uvod in požgečkal kakšen um.

Rad bi predstavil nekaj mislecev, ki preko interneta (youtube) širijo in spodbujajo podobno sporočilo. Samostojno razmišljanje namreč. To je konec koncev tudi podnaslov tega bloga.

Nekaj časa nazaj sem sicer predstavil nekaj ljudi, ki na šaljiv način razkrivajo astronomsko absurdne temelje religije. Sklepam, da je takšen humor zanimiv in dojemljiv le ateistom. Zato tokrat predstavljam ljudi, ki so bili vzgojeni v verskem duhu. Toda radovednost jih je gnala k odkrivanju RESNICE in kot sami pravijo, jih je ta pot osebno osvobodila.

Njihove prispevke se lahko vzame kot razvedrilo, razgibavanje možganov ali uporabi kot navdih, za lastne razmisleke. So zelo nesovražni in prijetni za poslušanje. Zahtevajo pa precej znanja angleščine. Večinoma so posnetki izjemno dodelani, tako vsebinsko kot oblikovno. Mogoče si za začetek lahko preberete njihov "about me" v profilu. V njih naštevajo tudi številne vire kot so knjige in spletne strani, ki nam ponujajo dodatna pojasnila.

Kanal avtorja: http://www.youtube.com/user/Evid3nc3

Izpoved prehoda iz vere v ateizem, po poglavjih:




*************************************************************************

Kanal uporabnika: http://www.youtube.com/user/TheThinkingAtheist

Mešanica vseh vrst gradiva, informacije, intervjuji, posnetki radijskih in TV oddaj, pa tudi različni šaljivi animirani posnetki. Na žalost naslovi posnetkov (mnogokrat) ne povejo veliko o vsebini, zato je potrebno malo preizkušanja, preden vidimo ali nas posnetek res zanima. Tule pa je eden, ki naslavlja problem vere v družinah. Strah pred razočaranjem družine ob priznanju, da so postali ateisti:


Kaj pravzaprav učimo otroke v imenu vere:


Bog. Brez njega, bi živelu v povsem nemoralnem svetu. Res?


*************************************************************************

Kanal uporabnika: http://www.youtube.com/user/FightingAtheist

Razložene prednosti ateizma v primerjavi z vero:



*************************************************************************

Kanal uporabnika: http://www.youtube.com/user/TheraminTrees

Po moji oceni izjemen človek. Mnogo njegovih posnetkov je povezanih z vero, nekaj pa jih je tudi povsem ločenih in govorijo o psihologiji (res nič z verovanjem). Njegov slogan je: "People who don't want you to think are never your friend." Tako kot vsi do sedaj našteti, je tudi on bil vzgojen v verskem okolju in bil v otroštvu veren. V sledečem posnetku pojasni svojo izkušnjo z bogom:


Je vse to početje brezplodno? Je sploh kakšen smisel, da pišem o vsem skupaj in da ljudje o tem objavljajo posnetke? V razmislek:



*************************************************************************

Kanal uporabnika (brat zgornje osebe): http://www.youtube.com/user/QualiaSoup

Še en neverjeten avtor. Njegov citat iz opisa:
"It is not acceptable to have a religion where the alternative to faith is punishment — that's how you train dogs, not develop people."
- Deng Ming-Dao

("That's not even how you train dogs."
- QualiaSoup)

Sicer pa naj njegovi posnetki govorijo zase. Najprej poudarek, zakaj je tako zelo pomembno, da se trudimo in kritično razmišljamo o vsemu:



Kaj je ozkogledost (zakaj nam škoduje) in kaj radovednost:


Napačno dojemanje in dvom v znanost:



*************************************************************************


Kanal uporabnika: http://www.youtube.com/user/philhellenes

Njegov slogan: Curiosity is a GOOD thing. Zelo zanimiv človek. Ima dober smisel za pripovedovanje, človeka kar potegne v njegovo pripoved. Dejansko zna vzbudit radovednost. Res pa je, da ima običajno vsaj 10 minut dolge posnetke. Vseeno sem našel enega kratkega, ki pa ni zato nič slabši. Se mi zdi da zna uporabljat logiko na tako zelo eleganten način. No ja, malo tudi preklinja vmes, nič zato :D Evo ga:



Naslednja čudovita pripoved se morda zdi nekoliko razvlečena, ampak pripomore k udarnosti sporočila, ki je čisto na koncu:



*************************************************************************

BONUS VIDEO :P

In spotoma še en naključen in izjemno kratek posnetek, bistvo se skriva v zadnjih 3 sekundah, ni pa težko razumet.



*************************************************************************


Taki ljudje me inspirirajo. Kaj pa tebe?

1 komentar:

Tiskar pravi ...

Tudi mene :)