11 december 2006

Evolucija?

Že nekaj časa mi roji po glavi želja, da bi se razpisal o evoluciji. No končno sem jo realiziral v obliki foruma na izklopu. Tam naj bi potekala debata, ampak ker je določen del besedila celota zase, ga bom kopiral semle, ker sem enak tekst nameraval napisati v blog. Evoga:

"Prvo: zame je evolucija dejstvo. Tako kot vem da je voda mokra in da sonce predstavlja svetlobo. Naravno dejstvo (konkretneje biološko). V šoli oziroma na faksu, je evolucija povsem integrirana v znanstvene vede. Znanost pa vemo da je veda dokazov. Tko da če je neki dokazan, ni več samo teorija. Če ti pa ta teorija pojasni nešteto bioloških vprašanj, pa mislim da ni več dvomov.

Ne maram ko ljudje govorijo: "mati narava je tako hotela"
Ali pa: "mati narava že ve kaj dela"
Ali pa: "mati narava se bo slej ko prej maščevala"

To je zame znak pomanjkanja znanja. "mati narava" je zelo poenostavljena verzija evolucije, evolucija je pa spontan proces, ki poteka sam od sebe. Torej evolucija si ne more nekaj želeti al pa maščevati.

Kaj pa je dejansko evolucija? To je nič drugega kot razvoj. Razvoj ki temelji na podlagi statistike. In še več, evolucija sama po sebi ni VZROK, ampak POSLEDICA. In sicer posledica naravne selekcije. To je pa spet poenostavljen izraz za dejstvo, da imajo bolje prilagojeni organizmi večjo statistično možnost, da se bojo uspešno plodili in ohranjali populacijo.

Če grem še bolj v podrobnosti, bolje prilagojeni organizmi so tisti, ki imajo boljše prilagojen dedni material. Ampak če dedni material stalno kroži (se prenaša iz staršev na potomce), kako ima nekdo lahko bolje prilagojen dedni material? Vzrok so mutacije. Zato pa pravimo, da so mutacije gonilo evolucije. Dedni material se lahko pod vplivom okolja spremeni, kar v osebku povzroči spremembo. Če je ta sprememba koristna (osebek je bolje prilagojen okolju), bo imel osebek boljše možnosti za ploditev in posredovanje tega svojega mutiranega zapisa novi generaciji. Na ta poteka razvoj. Če napišem nekoliko paradoksno izjavo: napake povzročajo razvoj.

Torej, prišli smo do tega, da je se je v resnici treba vprašat ali so mutacije resnične in ne evolucija kot teorija. Mutacije so pa še kako resnične, to ve vsak, ki oboli za rakom, lahko bi vedel tudi vsak, ki je imel kdaj gripo ali pa vsaj navaden prehlad. Prav tako je bil pred nedavnim aktualen strah, da bo virus pričje gripe mutiral in povzročil pandemijo med ljudmi. Mutacije mikroorganizmov nam lahko omogočajo učinkovito proizvodnjo zdravil. Recimo kot zanimivost, inzulin za bolnike z diabetesom izdeluje nihče drug, kot bakterije, ki so jim v gene vrinili informacijo za proizvodnjo inzulina. Temu se reče umetna mutacija.

Spontane mutacije so pa sicer bolj redke in se zlahka zgubijo, zato pa je evolucija tako počasna, da jo ne zaznamo in nam ni trivialna. To velja za večje organizme, pri enoceličarjih se evolucija radikalno odvija iz leta v leto".

Vir: izklop

Ni komentarjev: