28 maj 2009

Resnica

The truth is out there

Tako blizu, pa tako daleč. Resnica namreč. Čisto vsakdanja stvar, a vseeno tako zanemarjena.

Kje začeti?
Mogoče pri najbolj aktualni in popularni tematiki: politiki. Še dobro da živimo v edinem dobrem sistemu. Pošteni in svobodni demokraciji. Vladavini ljudstva. NOT. Kakšna vladavina ljudstva, lepo te prosim. Svobodna izbira? Ja, le katerega lažnivca, katero podgano bom izbral, da mi postavlja pogoje življenja. Neke vrste oddaja "Slovenia's next top RAT". Ampak pri podganji dirki je dobro vedeti to, da ne glede na to ali zmagaš ali ne, še vedno si podgana. Pa dobro, ne bom razpravljal o politiki.
Lahko bi rekel kakšno v malo ožjem družbenem smislu. Recimo o trgovini. O tem, kdo je "najboljši sosed", kaj je "dobro zame" in kaj je "poceni kvaliteta". Je vse to res? Plačaj, pa ti povem. Mah, kaj bi zgubljali čas, samo plačaj, pa smo opravili. Besede so tako ali tako odveč, če ne nosijo nobene vrednosti. Lahko ti pa še besede zaračunam. Pri čemer ti laži prodam veliko dražje ko resnico. Slednja pač ne gre v promet. Zakaj bi tvegal z dejstvi, če lahko živiš v pravljici, ki je poleg vsega še veliko bolj fleksibilna in prilagodljiva od resnice.
Hja, lahko bi govoril o religiji. Zakaj bi iskal resnico, če je lažje na svoje strahove odgovoriti z lažmi. Nočem umret, nočem da je moje trpljenje zaman. Hm, kaj bi mi prav prišlo... da pomislim... AHA, že vem! Po smrti mi bo vse poplačano z večnim rajem! Uf, takoj lažje diham.

Laži na vsakem koraku. Zato ni čudno, da tudi sami lažemo. V šoli, v službi... policiji :P Ampak najhuje je, da lažemo svojim bližnjim. V redu, vsak ima pravico manipulirat sam s sabo, lahko dela s seboj kar hoče. To 100 % podpiram. Ko pa so vpleteni drugi, je zadeva malo dručna. Nekateri svoje bližnje tepejo. Grozno. Drugi jih ponižujejo. Ojoj! Tretji jih varajo. Pa ja ne?! Še dobro, da nekateri "samo" lažejo. Tisti, ki se pa samo sprenevedajo, si pa itak zalužijo medaljo. Ane? NE! So direktne metode destruktivnosti in so tihe, počasne in hinavske. Ki niso zato nič manj destruktivne. Nam pa omogočajo, da si zatiskamo oči pred resnico. Kot pravijo... resnica boli, zakaj bi se izpostavljali. Če se nam čez čas vse trojno podre pač nismo krivi. Drugi so krivi, ker se ne slepijo tako kot mi. "Bele laži" so pa itak zaželjene. "Ja no... mal si se pa res zredila", občinstvo se zgrozi: "Kakšen ciničen prasec!!!"

Žalostno... da je tako občinstvo. Strah pred resnico je odveč. Samo znati jo moraš sprejeti. Ampak nihče noče sprememb. Ker spremembe zahtevajo nekaj truda. In trud je odveč. Pa saj veš kako pravijo, brez muje se še čevelj ne obuje. Zato se ne pritoževat, ampak ukrepat. Saj je še čas? Ne, ni ga. Samo eno življenje imamo in še to se konča prej kot pričakujemo. Če bi ti ostalo še 10 sekund časa, bi raje videl/a iskren nasmeh, ali slišal/a lažnivo pohvalo? Think about it. In namesto sekund pomisli na leta. Na celo življenje.

Hočeš živeti v kupu laži ali v peščici iskrenosti?



P.S.: Cordy, sm še kej pozabu?

4 komentarji:

Sandra R. pravi ...

V peščici iskrenosti in osebno prispevati k temu, da peščica te postane več kot peščica.

M_S pravi ...

tole je res dobr napisan!

Tim pravi ...

No lepo da še kdo misl tko k js :)

M_S pravi ...

you are not alone :P