08 december 2009

Kmetija slavnih 2009

Seveda tisti dodatek "slavnih" je bolj za okras. Prepoznavni (in ne slavni) kandidati so bili zame samo trije: en zaradi tega, ker se cela Slovenija dela norca iz njega, drug zaradi tega, ker se dela norca iz cele Slovenije in tretji, ki se niti o lastnem spolu in identiteti ne more zediniti. Tako je, Fredi, Artur in Salome. Ostali so ravno v tem šovu dosegli svoj vrhunec "slave".

Preden nadaljujem z razčlenjevanjem dogajanja in oseb, še nekaj besed o oddaji sami. Kdor si je že kdaj ogledal kako narod debatira o politiki ve, da se vsaj pri Slovencih vedno pojavi delitev na "rdeče" in "bele". Kljub temu da to sploh ni poanta, pač nekateri ne vejo da gre čas naprej in da nam pretijo drugi problemi. Zakaj to omenjam? Jah pri resničnostnih oddajah pride do podobne polarizacije. Tisti najbolj "pametni in modri" bodo takoj vehementno povozili kakršnokoli debato z izjavo, da takšno sranje gledajo samo idioti. V resnici pa take besede povedo več o njih kot drugih. Namreč s tem samo izkazujejo svojo ozkogledost in predsodke. Osebno so mi take oddaje včasih všeč, upam si celo trditi, da pod vso svojo absurdnostjo skrivajo veliko poučnega. Nekateri radi gledajo nadaljevanke, drugi športne dogodke, tretji videospote itd. Zelo redko pa se da izluščit iz teh programov kaj pametnega. So več ali manj za razvedrilo. Letošnja kmetija slavnih pa je po moji oceni ravno nasprotna. Ima zelo malo razvedrilnega potenciala, a toliko več možnosti za telovadbo možganov in dojemanje realnosti. Še vedno pa nisem povedal bistva oziroma na kakšnih temeljih to trdim. Odgovor je zelo kratek: psihologija. Resničnosti šovi nam dajejo vpogled v naravo ljudi. To je unikatna priložnost. Nikjer drugje ni take možnosti. Lahko rečemo, da dobro poznamo ljudi okoli sebe, ampak vsak ima skrivnosti. Ki jih recimo tebi ne pove, pač pa neki tretji osebi (in obratno). Skratka dobimo samo delno sliko osebe. V teh oddajah je pa zelo malo manevrskega prostora za skrivnosti. Največji potuhnjenci se dobro skrijejo tudi v takih situacijah, večina pa ne. Pomemben faktor je tudi izoliranost od družbe. Oziroma vsiljena prisotnost peščice ljudi, od katerih ne moreš zbežat niti oni pred tabo. In ker producenti ponavadi zbirajo konfliktne osebe, slej ko prej nekomu prekipi in odvrže masko. Verjetno se nekateri naslajajo nad prepiranjem, ampak tovrstni gledalci so žal res bedasti. Bolj zanimivo je odkrivanje posameznih karakterjev, sloj za slojem. Čeprav so resničnosti šovi v veliki meri zrežirani in na nek način neresnični, so še kako resnični, če gledaš iz pravega zornega kota. In mislim, da letošnja kmetija še posebej izstopa. Če bi tekmovalcem igro podaljšali za nekaj tednov in jim dali večja pooblastila se bojim, da bi bil izid presenetljivo podoben filmu "Das Experiment" (btw, toplo priporočam ogled filma).

Sedaj pa moja analiza oziroma mnenje o kandidatih. Hm, kje bi začel. Mogoče kar s finalisti. Najhitreje in najpreprosteje lahko opišem Majo. Je preprosta, prijazna in prijetna punca. Izrazito nekonfliktna, razumevajoča a tudi zelo pasivna oziroma podrejena. Seveda tudi zmedena in občutljiva, ampak take so punce itak. V dveh pridevnikih: dobra in dolgočasna.

Marjan. Dolgo časa je užival tudi moje spoštovanje. S svojo dobro voljo, pridnostjo in dobrodelnostjo je osvojil vse. Nekoliko nenavaden mi je bil njegov imidž, ki bolj nakazuje na najstnika, ki išče pozornost. Pa me ni motilo. Nato pa je pokazal svojo izredno labilnost. In dvoličnost. Mislim da je tudi preklinjal največ od vseh, ampak to so pri meni prej plus kot minus točke. Mnogo bolj me je zmotila njegova hinavščina. Bil je prijazen do vseh, na samem pa jim je jebal celo družino do vseh kolen. Vsa njegova razmišljanja pa so bila zelo slabotnih temeljev in jih je zelo rad menjal. Celo sam sebi je priznal zmedenost. Nekoč sredi igre ga je Artur označil za "reveža". Za človeka, ki potrebuje potrditev od drugih. In tega ni bilo možno lepše dokazati kot z zadnjim tednom kmetije. Marjan je namreč uvidel da kot "samotni jezdec" ne bo prišel daleč in se je odločil za sodelovanje. Ko pa je dobil podporo vseh odpadlih tekmovalcev mu je ego tako narasel, da se je odločil, da bo pobasal glavno nagrado samo zase. Kljub obljubi o delitvi in sodelovanju. S tem je v mojih očeh izgubil vse spoštovanje. V osnovi je sicer dober človek, ampak njegova izrazito mehka hrbtenica ga popolnoma popači.

Artur. Zame najbolj zanimiva oseba na kmetiji. Tudi spoštujem ga zelo. Glede na odzive, ki smo jih slišali od komentatorjev oddaje in tudi opazk po spletnih forumih, sem v izjemni manjšini. Zato bom pojasnil iz česa izhajam. Spoštujem iskrenost, prijaznost in poštenost. Zelo spoštujem tudi ljudi, ki so pripravljeni sodelovati in deliti sadove dela. In nekoliko manj važno, všeč mi je inteligenca ter smisel za dojemanje realnosti in ne-podleganje kolektivnim normativom. Prav v vsaki od teh stvari vidim tudi Arturja. Ne trdim da je popoln, ampak kot sem rekel, izmed vseh si za mene zasluži največ spoštovanja. Prvi kamen spotike je bila njegova golota. Žalostno se mi zdi, da moram to sploh komentirati. Prav zares si ne predstavljam stopnje zavrtosti, ki je potrebna, da se človek zgraža nad goloto. Tudi sam sem nudist in me ni sram lastnega telesa, čeprav po sodobnih kriterijih nimam veliko za pokazati. Največja ironija pa je, da je imela čez to temo največ za povedati prav Suzana, ki se je gola slikala za denar. Zato da si bo na stotine (?) zanemarjenih in obupanih moških drkalo kurac na njene fotografije. Zanjo res težko najdem pozitivne besede. Že samo s svojim obrazom te spravi v slabo voljo, kaj šele da odpre njena grda usta. Ne glede na to, o čem teče beseda. Vedno je napadalna in destruktivna. Na grmado z njo :P
Naslednji Arturjev greh je bila "manipulacija". Od začetka sicer nisem spremljal oddaje, ampak kot je bilo kasneje rečeno, je že v samem štartu predlagal zavezništvo nekaj posameznikom. In tega se je držal vse do finala. Njihov dogovor ni bil nobena skrivnost. Vseeno pa si je s tem pridobil naziv manipulatorja (skupaj s celim kupom žaljivk). Še en "greh" je bil. Rad ima alkohol. Zanimivo kako ljudem uspe najti črno ovco v čredi... črnih ovac. Beri: človeka, ki se rad napije, v državi polni alkohola in pijancev - že od osnovne šole naprej. Sicer pa je dosegel v življenju več kot večina ljudi, tako da "nesposoben pijanček" je smešna opazka. Če vse to združimo, si je pridobil status najbolj osovraženega člana na kmetiji. Ampak ni še konec. Pljuvanja je bil deležen tudi zaradi La Toye. Tu sicer ni globjega vzroka, pač se je nalezel nekaj nepriljubljenosti še preko nje.

Pa poglejmo še nekaj drugih, bolj objektivnih dejstev. Na kmetiji je veliko delal. Nobene opravilo ni bilo zanj pretežko, je pa res, da v kuhinji ni ničesar naredil. Ampak glede na vso ostalo vloženo energijo, ne vidim razloga, da je bilo s tem kaj narobe. Prav tako je vedno pomagal, če je kdo pomoč potreboval. Ko je bil razglašen za glavo družine, oziroma s strani producentov za diktatorja (to so namreč želeli, saj bi s s tem pospešili konflikte, gledanost, zaslužek), je takoj razglasil demokracijo. "Vsi smo enakopravni, glava družine, hlapec in dekla so samo formalni nazivi". V prid harmoničnega vzdušja je žrtvoval možnost za izživljanje nad ostalimi. Zakaj pravim žrtvoval? Ker so nekateri po tej možnosti planili kot sestradan otrok na čokolado. V temu se lepo vidijo njihove frustracije iz resničnega življenja. Njihovo pomanjkanje po nadzoru lastnega življenja so hoteli kompenzirati vsaj z nekaj dnevi lastnega totalitarizma. Najbolj tipični sta bili Aneta in Salome (o tem še malo kasneje). Artur pač ne. Sam je tudi povedal, da dobro vrača z dobrim in slabo s slabim. Kot so mi oči dopuščale, se je tega tudi držal.

Torej na kratko, bil je delaven, odkrit, dober do ostalih, njegova strategija igre pa je bila v resnici samo še dodatna vrednota - sodelovanje. Oziroma odkrito zavezništvo.

Da vse to niso le moje prazne pristranske besede pričajo tudi drugi viri. Eno je "Gola resnica", projekt v katerem je Artur zagovarjal iste vrednote, kot na kmetiji. In nenazadnje, tudi njegova doktorska dizertacija odseva njegovo prepričanje, torej altruizem (nasprotje od sebičnosti).

Skratka, ves čas je stal za istimi besedami in jih tudi podkrepil z dejanji. To je to.

Goran. Prej sem omenil, da se nekateri uspejo potuhniti tudi pod večmesečnim stalnim nadzorom kamer. To je on. Prav veliko ne znam povedati o njemu, le nekaj posrednih pokazateljev je. Že ti niso pozitivni, sklepam pa, da tudi njegove skrivnosti niso prav nič pozitivne. Na kratko povedano, on je egoist v najhujšem pomenu besede. Izkoriščevalec. Človek, ki gre magari preko trupel, da dobi kar hoče. Hude obtožbe in priznam, malo je dokazov za to. Najprej bi izpostavil njegov odnos do žensk. Dve privlačni mladi dekleti sta bili v kmetiji in od obeh si je silno želel fuk. Nič nenavadnega, če bi bili obe samski in če bi bil on nek najstnik. S tem da recimo glede Maje je izjavil, da sta samo dobra prijatelja. In da je bil malo celo zaljubljen v njo. Daj no, lepo te prosim. V Aneto si se tudi samo malo zaljubil?
Kako je pa z njegovo lastno družino? Naredil je dva otroka in žensko prepustil samohranilstvu. Izjavil je celo, da on ne prispeva nič denarja za svoja otroka, ker jim nudi nekaj svojega časa in je to več kot dovolj. Ne vem sicer kakšno je materino finančno stanje, ampak to je malce neokusno. Že to da pustiš žensko z dvema otrokoma. In še nekaj je. Ko so dobili možnost za obisk družine, ni pokazal prav nikakršnega interesa. Sicer ko sta njegova otroka dejansko prišla, si je takoj nadel obraz dobrega očija. Ampak kot pravim, je izvrsten igralec. Bil je obtožen tudi podkupovanja drugih tekmovalcev, da mu omogočijo zmago. Mislim da je zgodba malo napihnjena, ampak zadaj je nekaj umazane resnice. Ljudi, ki jih je imenoval za zaveznike, je poskušal na skrivaj odstraniti. Poleg tega na kmetiji ni opravljal praktično nikakršnega dela, kot je sam razložil zato, ker so drugi dovolj neumni, da delajo namesto njega. Po eni strani ima sicer prav, ampak takšen odnos do drugih je izjemno podel in nesramen. Skratka, imam ga za zelo slabo in potuhnjeno osebo. Denar bo sedaj verjetno delil, ampak ne bi se zanašal na to 100%. Medtem ko stavim karkoli, da bi Maja in Artur nagrado z veseljem delila.

Veliko je bilo dolgočasnih oseb na kmetiji, zato bom omenil samo še nekatere in bolj na kratko.

Salome. Je spaka. Preden me obsodite nesramnosti in predsodkov: Salome je duševna spaka, kar se manifestira tudi v njeni zunanjosti. V resnici je žrtev svojega življenja in sebe. Zato jo ne obsojam, smili se mi. Ampak še vedno je spaka. V zgodnjem življenju je bila deležna preziranja, kar jo je bistveno zaznamovalo. S pomočjo drugih je izoblikovala zelo slabo samopodobo in se zasovražila. Ker njena krhkost tega ni prenesla je hotela zbežati. Od doma, v tujino, v drug spol. Vse kar je hotela je samo še ena šansa. Ampak bilo je prepozno. Vsi ukrepi niso pomagali, zato je sprejela novo taktiko. Zaničevanje vseh ostalih v želji, da bi sama izpadla boljša. Svojo šibkost pa poskuša kompenzirat s stalnimi izjavami, kako je močna. Žal pa vemo, da imajo najbolj glasni ponavadi najmanj za pokazati. Lepo se je videlo, ko je doživela zlom pred odhodom iz kmetije. Očitki in prezir ostalih so povzročili resonanco z njenimi lastnimi potlačenimi občutki, kar je bilo zanjo preveč. Žalostna pojava, prav zares.

Aneta. V času njenega bivanja na kmetiji sem bolj malo spremljal dogajanje. Saj tudi sicer nisem preveč redno gledal, razen zadnji teden, ko so jim v zavisti in želji po maščevanju popadale maske. Sem pa opazil, da je hotela prevzeti nadzor. Kot rečeno, zaradi pomanjkanja nadzora nad svojim privatnim življenjem. Nekako me bo težko prepričala, da je pri 23. letih starostih postala samohranilka, ker zna odločati o svoji usodi. Nenačrtovan otrok pri teh letih priča najmanj o njeni naivnosti in neumnosti, zdi se mi pa tudi precej tečna, težka. Mislim pa, da se nekje v njej skriva pozitivna osebnost, ki ne pride pogosto ali močno do izraza.

La Toya. Če sem iskren, težko si predstavljam žensko, ki bi mi bila manj privlačna. Sex bomba pa taka... Ampak dejstvo je, da je punca zelo prijetna in prijazna. Nikomur noče nič slabega, celo ko se brani pred napadi zlobnih jezikov ostaja nežna. A vseeno je v manjšini in krhka, zaradi česar sklepam je Artur potegnil z njo. Rešil je nedolžno mucko preden so jo požrli volkovi. V zameno mu je bila naklonjena. Prav lep odnos sta imela/imata, če odmislimo špekulacije o seksu, ki so bolj rumeni tisk kot pomembne zadeve. Punca ni najbolj bistra, ampak očitno je Arturju bolj važna barva značajo, kot IQ. Kaj morem, spet se strinjam z njim.

Ines. Butasta in optimistična debeluška. Nekako to je to. Saj ne rečem, je prijazna in pozitivna, celo delavna kar cenim. Bolje dobra in neumna, kot pametna in zlobna. Je bila pa nekoliko smešna s svojim forsiranjem v družbo z namenom, da jo očara. Izredno samozavestna, ampak kot smo prej rekli, kdor visoko leta, nizko pade. "Močna" kot je, je padla v jok po nekaj žal besedah. Prav neverjetno me spominja na bijac/Danielo.

In še ocenjevalci. Mark. Zelo povprečen človek, ki pa hoče na vsak način izpasti najpametnejši. V resnici pa nima pojma.

Goran. Nimam posebne ocene. Ima svoja mnenja, s katerimi se človek včasih tudi strinja, ampak jih pove na normalen način: kot svoje mnenje. Bolj dolgočasen kot ne, mi je pa tudi precej antipatičen.

In še češnja na torti: Angelica Liković. Mislim da si zasluži, da ji nekdo zabaše njeno smrdljivo protezo v rit, pa naj potem gobca. Vzvišena konservativka, ki zna samo druge posiljevati s svojim nazadnjaštvom.

Ni komentarjev: