15 oktober 2007

Spletna geografska orodja

Slovenčki smo dali glave skupaj in ustvarili Geopedijo, ki je presenetljivo dobra zadeva. Nekaj dni nazaj sem slučajno naletel na njo, kar pa mi je tudi dalo idejo, da se razpišem in pokažem ljudem s čim vse si lahko pomagamo, ko potrebujemo pomoč pri navigaciji.

V starih časih telefonskega dostopa do interneta je bil bolj ali manj edini geografski pripomoček Encarta world atlas. Ne prav poceni zadeva in še to z mnogo omejitvami. Razvoj interneta in računalništva nasploh pa prinaša vedno več enostavnih in uporabnih rešitev za raznovrstne probleme. Pa poglejmo nekaj najbolj zanimivih pridobitev zadnjega desetletja:

najdi.si zemljevid
Tega prav gotovo pozna mnogo ljudi. Je zastonj, je slovenski, ne potrebuje registracije in poišče vsako hišo v Sloveniji. Lahko brskamo po zemljevidu z "lupo", lahko pa vtipkamo katerikoli domači naslov in takoj imamo pred očmi točno to ulico.
Ta storitev je izredno enostavna in hitra, tudi zemljevidi so zelo podrobni, slaba stran je le omejitev na Slovenijo.

Telefonski Imenik Slovenije - Karta
Zemljevid je identičen tistemu na najdi.si, le da ima nekaj dodatnih informacij in možnosti. Kot je značilno za elektronski imenik, lahko iščemo po različnih atributih: ime, priimek, naslov, pošta, telefon... seveda tudi po rumenih straneh. Pri vsem tem pa lahko kadarkoli lociramo zadetke tudi na zemljevidu, program nam poišče najhitrejšo pot med dvema krajema. Obstaja spletna, ki je v okrnjeni obliki tudi zastonj in še vedno plačljiva verzija, ki se jo kupi na CDju.
Največja prednost eTIS-a je zelo funkcionalen imenik in možnost iskanja najkrajše/najhitrejše poti po zemljevidu, na žalost pa treba seveda plačati za vse dobrote, za manjše stvari je dovolj že brezplačna registracija ali pa še to ne.

Google Earth
Zelo zelo dobra zadeva. Vsebuje res ogromno informacij, po novem se lahko sprehajamo tudi po vesolju. Preobširna aplikacija, da bi našteval vse njene prednosti, enostavno treba je sprobat. Če jih le nekaj izpostavim: možnost opazovanja Zemlje kot globus, zemljevidi in satelitske slike VSEH krajev na svetu, 3D ogled nekaterih krajev, ogromno informacij o krajih, ogromno fotografij, ki jih uporabniki "nalimajo" na kraje, ki so jih obiskali...
Res nekaj kar bi skoraj vsak moral imeti. Obstaja pa v zastonjski in plačljivi različici, je pa že zastonjska več kot preveč. Brez registracije.

Google Maps
Okrnjena različica zgoraj navedenega programa, s tem da je v celoti dostopen iz interneta. Se pravi Google Earth je program, ki ga naložimo na računalniku, Google Maps pa je spletna stran. Že ime pa pove, da slednji služi predvsem kot zemljevid (sveta), ki ga lahko prikažemo tudi s pomočjo satelitskih slik. Seveda zastonj in brez registracije.

NV Atlas - Interaktivni Naravovarstveni Atlas
Bom kopiral kar njihovo lastno predstavitev:

NVatlas je spletna storitev v okviru katere Agencija Republike Slovenije za okolje, ob minimalnih stroških upravljanja in vzdrževanja, omogoča dostop do prostorskih vsebin najširšemu krogu uporabnikov. Rešitev je zasnovana na uporabi spletnih geoinformacijskih (GIS) tehnologij in ima danes preko 10.000 uporabnikov z več kot miljon zahtevki mesečno.

Prispevek predstavi koncept in funkcionalnost rešitev s primeri uporabe, ključne skupine uporabnikov, tehnologijo upravljanja sistema in dosedanje izkušnje. Predstavljen bo tudi pomen posredovanja okoljskih in na okolje vezanih informacij v luči zakona o dostopu do informacij javnega značaja.

Lahko rečem samo to: končno dobro porabljen davkoplačevalski denar :D - super zadevica. Potrebna je registracija.

Via Michelin
Namen spletne strani je iskanje cestnih poti po Evropi in tudi drugje. Dobimo tudi raznorazne turistične informacije in izračun stroškov za določeno pot (cestnine, bencin...). Lahko uporabimo tudi njihov zemljevid, ki je zelo natančen - vseskupaj zastonj in brez registracije.

Geopedia
Z njo sem začel in bom tudi končal. Naj povem, da je Geopedia najbolj obetavna od vseh naštetih orodij. Primerljiva pa je z Google Earth, ki nam nudi podoben nabor informacij, ki pa so nekoliko bolj skromne, saj obsegajo vse svetovne kraje. Da pa ne bom preveč besedičil si lahko preberete kar uradni opis:
Geopedia je prvi interaktivni tematski atlas baziran na ideji Wikipedije , ki uporabnikom omogoča dodajanje in urejanje vsebin o Sloveniji. Geopedia je atlas, ki deluje kot enciklopedija, saj se bo s stalnim urejanjem najrazličnejših vsebin njena baza podatkov širila, ter tako postala edinstvena zakladnica informacij o Sloveniji.

Geopedia je namenjena vsem, ki želijo poleteti nad Slovenijo ter ob tem spoznavati raznovrstne podatke o okolju, naravi, posledici podnebnih sprememb v vaši neposredni bližini ter drugih zanimivostih.

Registrirani uporabniki portala lahko urejajo ali dodajajo objavljene vsebine, neregistrirani uporabniki pa lahko zajadrajo nad Slovenijo na interaktivnih zemljevidih, saj so v Geopedii objavljeni geografsko locirani podatki, ki vključujejo načrte, topografske karte, fotografije Slovenije posnete iz zraka in številne analize o okolju.
Še to: Geopedia nudi satelitski pogled v največji ločljivosti, z najbolj svežimi posnetki, v barvah in zajema tudi vse kraje bogu za hrbtom :P


Veliko storitev je možnih tudi na mobilnih telefonih ali s pomočjo GPS naprave.

2 komentarja:

M_S pravi ...

a najde Čabrače? :P

Tim pravi ...

Seveda da ja!
http://www.geopedia.si/#b2_x432433.25_y110260_s18