21 junij 2008

Sony Ericsson k750i vs k850i vs Nokia N95

Že dolgo nazaj sem obljubil primerjavo iz prve roke in evo:

Najprej je potrebno povedati, da je k750 star okoli 4 leta, N95 kako leto in pol, ter k850i pol leta. Kaj jim je skupnega? So eni izmed največjih hitov svojega časa. Od naštetih je sigurno najbolj legendaren k750i. Ob izidu je bil daleč najboljši fotofon svojega cenovnega razreda. Posledično je bil dolgo v prodaji in dosegel zelo nizke cene. Veliko ljudi ga ima še vedno, saj ga odlikujejo dolga življenjska doba baterije in soliden fotoaparat. Tipke so kvalitetne, prav tako joystick (ki se serijsko pokvari znotraj garancije - 2 leti). Ima dobro ohišje in pokrov zaslona je praktično nemogoče spraskati. Je pa nekoliko počasen in meni osebno ne najlepši. Medtem ko smo se navadni smrtniki zabavali s tem res dobrim aparatom, so inženirji že kovali naslednje generacije izdelkov. Izdelali so nekaj rahlo izboljšanih modelov, ampak vsi upi so bili uperjeni v težko pričakovanega k850i. Ki je prišel 3 leta po svojem predhodniku. Človek bi si mislil, da bo razlika kot med parno in moderno lokomotivo. Tako to gre pri razvoju elektronike. Tudi cena je bila temu primerna. Ampak telefonček ni ravno blesteč... Je sicer lepe oblike, ima kar nekaj koristnih novosti kar se tiče fotoaparata, odličen zaslon, to je pa več ali manj vse. Ima tudi 3 "mehke tipke" (del zaslona ki je občutljiv na dotik), ki naredijo uporabo bolj prijetno. Moti pa dejstvo, da so vse ostale tipke trde, kar predstavlja precej neudoben kontrast med trdimi in mehkimi tipkami. Prav tako je inovacija nove vrste joystick, ki je v resnici okvirček, ki se ga potiska v vse smeri. Ampak tudi ta je nekam trd. Ostale tipke so miniaturne. Lahko se jih uporablja brez večjih težav, a niso najbolj udobne v primerjavi s klasičnimi tipkami. Največji problem pri telefonu je kratkoživost baterije in počasnost. Mnogi uporabniki v tujini so imeli še večje težave (tudi fatalne okvare), saj SE ni izdal niti enega res dobrega "firmware"-a. To je osnovni nabor programov in gonilnikov, ki omogoča delovanje aparata. Kljub številnim popravkom ni večjega napredka. Sam fotoaprat je precej dober, a si po moji oceni ne zasluži parametra 5 Mpix, ker je slika ob povečavi zelo zrnata (podobno je sicer tudi pri N95). Ima eno veliko napako in sicer ne zaznava rdeče barve oziroma je pretvori v rahlo rožnato. Tudi fleš je slab. Res da je močan, a ravno v temu je problem. Aparat ne zna primerno regulirat osvetlitve, zato pri fotografiranju v slabši svetlobi ljudje na sliki izpadejo kot da žarijo. Neuporabne slike. Razen če zadeneš ravno pravšnjo razdaljo, ki je 1-1,2 m. Potem so slike dobre. Razočara tudi baterija, ki zdrži manj kot njegov predhodnik in celo manj od N95. Kar je nezaslišano, saj naj bi Nokia zdržala skoraj pol manj, pa temu ni tako! Skratka k850i ni telefon, ki bi ga priporočal. Niti približno ne more zasloveti kot njegov predhodnik.

Na drugi strani pa je še njegov direktni tekmec Nokia N95. Telefon pozitivno preseneti s svojo odzivnostjo. Kot se spodobi za napravo tega razreda deluje zelo hitro. Zaslon ima enako ločljivost ko k850i, le da je malenkost večji. Če poenostavimo ima nokia relativno slabšo ločljivost. Ampak to je zanemarljivo. Je pa kvaliteta slike pri nokii precej slabša (predvsem kontrast) kot pri SE - če jih primerjamo enega ob drugemu smo res presenečeni. Baterija zdrži kar solidno, vendar hitrejši procesor, velik zaslon in zahtevni operacijski sistem symbian hitro porabijo baterijo, če ga več uporabljamo. Kar se meni ne zdi dobro. Zame je pogoj katerekoli mobilne naprave, da ima dolgo dobo avtonomije. Kljub temu pa morda zdrži še dlje od k850i. Je pa res da symbian omogoča širšo uporabo. Kar se slik tiče so na prvi pogled dobre, saj so zelo živih barv. To pa je zavajujoče. Aparat sliko preveč obdela in zelo močno poudari barve. Posledično reprodukcija ni najbolj naravna. Tudi kontrast je zelo močan, zato se detajli mnogokrat zgubijo. Če sem imel probleme z avtoportretom pri k85oi, jih imam pri N95 še več. Bliskavica je zastarela led dioda, ki zelo malo osvetli (ampak vsaj ne preveč!), slika pa zaradi fleša postane zelo bleda. Osebe zgledajo mrtve, kot bi jih potegnil iz reke. Skratka omejena uporabnost fotoaparata pri obeh telefonih. Je pa res da ima N95 tudi GPS, ki pa pride do izraza šele ko/če ga usposobiš z nelegalno kopijo Garminovega programa.

Če povzamem, k750i je bil odličen mobitel. Še vedno je dober za manj zahtevne. K850i tudi ni slab, ampak zdaleč ne tako dober in hiter, kot bi moral biti. Tudi manjši in bolj praktičen bi moral biti. Po drugi strani pa je Nokia N95 več ali manj tisto, kar naj bi bila. Ne najlepši in ne najmanjši mobitel, pa zato vsaj dobro deluje, uporaba pa je prijetna in udobna. Na žalost moram priznati, da je Nokia N95 boljša naprava, ampak komajda, saj je bi ji zaradi svoje oblike in teže marsikdo rekel "cigla".

Oba izmed novih mobitelov imata preveč napak, da bi jih res priporočal. Skoraj prej priporočam k75oi :)

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Jaz pa ga ful priporočam, ker ko ga skužiš, se začne žurka.