23 november 2007

Protikadilski zakon

Najbolj vroča tema te dni in po moje bo ostala še kar nekaj časa. Gledal sem po televiziji ljudi kako se kregajo kdo ima prav, in pomislil sem, jaz imam prav! :D

Torej moje mnenje je sledeče. Sem nekadilec. Spis bom sestavil tako, da bom izhajal iz izjav kadilcev (ker imajo oni najbolj zanimive izjave).


Kdor ne kadi ne razume kadilcev.
To ni res, povrh vsega je pa še irelevantno. In če smo že pri tem, me zanima, če kadilci razumejo nekadilce. Sicer pa razumem, da čik predstavlja užitek, pomiritev in odlično "začimbo" zraven kave. Razumem da je fino met neko tako prijetno ustaljeno navado. In razumem tudi tiste, ki kadijo, ker so preveč odvisni, da bi prenehali. In tud razumem, da je strastnemu kadilcu čik bolj pomemben od hrane.

To je diskriminacija kadilcev.
Najprej je treba povedat, da je ta novi zakon točno nasprotje prejšnjih razmer. In če nekdo izjavi zgornji stavek, je s tem samo dokazal, da se mu diskriminacija nekadilcev zdi povsem sprejemljiva. Pred tem zakonom ni nihče prižigal grelcev in delil dekce nekadilcem zunaj lokalov. Nobenih kreganj ni bilo. Zdaj so šli pa kadilci v ofenzivo in pojavljajo se vedno večja sovraštva.

Kajenje je svobodna izbira posameznika.
Ja in tvoj point je? Kdo ti brani kadit? A morda v trgovini ne prodajajo na desetine znamk cigaret? Bodite veseli da je tobak sploh legaliziran. Kaj pa vsi tisti, ki bi radi kadili marihuano pa jo ne smejo ne v lokalih, ne doma, ne zunaj, NIKJER. Toliko o svobodi...

Nihče ne sili nekadilcev kadit.
Kdo pa sili kadilce kadit? LOL In če smo natančni, zgornja izjava ni popolnoma resnična. Če se nekadilec odloči, da gre v lokal ima naslednjo izbiro: A) gre v lokal, kjer je v principu prisiljen kadit (pasivno kajenje). B) ostane zunaj
Kakšno izbiro ima kadilec? A) Notri lahko kadi aktivno ali pasivno (za kadilce je pasivno kajenje skoraj kot da nebi kadili) B) ostane zunaj in ima spet izbiro kadit ali ne
To je bilo po prejšnjem sistemu, ki ga vsi kadilci hočejo nazaj. A ga hočejo nazaj ker se jim zdi fer, ali zato ker so enostavno egoisti in hočejo, da je vse po njihovem, pa naj premisli vsak zase.

Pasivno kajenje, lari fari
A je to sploh vredno komentirat? Danes vemo da je kajenje škodljivo zaradi ogromno strupenih substanc v cigaretnem dimu, med drugim so to težke kovine in radiaktivni elementi, ki jih tobakovec kot rastlina zelo rad kopiči. Jasno je, da je kajenje zelo škodljivo, tudi pasivno, ki pa je še posebej izrazito v zakajenih lokalih. Potem pa se zgovarjajo kako imajo učinkovito ventilacijo in zdrav zrak, dejte no mir s takimi neumnostmi. Koga imajo za norca. Pa tudi če bi kak lokal imel izredno dobro prezračevanje, to pomeni že samo po sebi večje stroške, posledično pa dodatne stroške zaradi potrebe po močnejšemu klimatskemu sistemu, ki bi vzdrževal temperaturo. Pride pa mimogrede do prepiha, ki je pa spet škodljiv.

Sej je tud hitra prehrana škodljiva pa ni prepovedana
Ok, to je pa prav briljantna izjava :D Ravno danes je nekaj takega povedal Anžej Dežan v tisti njegovi pogovorni oddaji. V redu, pa igrajmo po teh pravilih. Naj bo kajenje povsod dovoljeno, nekadilci pa bodo hkrati imeli pravico priti v vsak lokal in ljudem basat v usta pomfri ocvrt v starem olju. Ja, basat v usta! In dejmo legalizirat heroin. Potem bodo lahko narkomani hodili v lokale in v vsakega gosta vbrizgali eno mini dozo. A govorim neumnosti? Seveda, tako kot je neumnost, da ne smemo imeti lokalov s čistim in neškodljivim zrakom.

Zdaj ko se zunaj toliko več kadi, so zaradi dima ogroženi mimoidoči
To je izjava člana slovenske nacionalne stranke, včeraj na Trejnih dne 22.11.2007. Ko sem ga zaslišal sem planil v smeh :D Namreč tole je pa resnično lari fari. In če bi bila resnica, bi bilo to priznanje, da je kajenje v zaprtih prostorih še toliko bolj škodljivo.

Gostincem je upadel promet
Aha torej je denar bolj pomemben od zdravja... pa že.

Lokali so sedaj prazni odkar je v veljavi novi zakon
Dajmo se vprašat zakaj natančno je tako. Do tega je res prišlo zaradi novega zakona, ampak razlog tiči drugje. Nekadilci so se naveličali hoditi v zakajene prostore in jim je prišlo v navado, da v take lokale sploh niso hodili. A sedaj ste pa pričakovali, da bomo kar čez noč navalili v lokale? Če bi ta novi zakon ostal v veljavi (kar verjetno ne bo), bi se dolgoročno vedno več nekadilcev zbiralo v teh kafičih. Temu v prid govori tudi dejstvo, da so kadilci manjšina, torej ožji "trg". Poleg tega je v lokalih vse prazno tudi zaradi tega, ker se v mešanih družbah (kadilci + nekadilci) običajno nekadilci prilagodijo (in potrpijo) in gredo tja, kjer kadilci lahko kadijo.

Počasi bom zaključil. Da ne bo pomote, ne podpiram tega zakona, niti ne podpiram prejšnjega stanja. Potrebno pa je zadeve urediti. Naj kadilci kadijo in naj imajo nekadilci pravico do zaščite pred cigaretnim dimom. To je vse kar si želim, hkrati pa se zavedam, da je utopija. Do tega bi namreč prišli samo tako, da bi kadilci nosili skafandre, ki bi onemogočali izpust dima v okolico (ali obratno). Morda bi morali uvesti ločene prostore, kar pa bi spet naneslo problem pri zaposlenih...

Kakšna pa bo rešitev vlade? Bomo videli, iskreno povedano nisem optimističen.

2 komentarja:

M_S pravi ...

Zelo dobro povedano.
Tima za predsednika (vlade)! :D

Anonimni pravi ...

Ma pogledam jst kakšen komentar je pod tem člankom. In med odpiranjem strani razmišljam kaj bi napisal... Pomislim na:"Zelo dobro povedano..." ali kaj podobnega.
Sedaj pa vidim da me je nekdo že prehitel :(